Artykuły

Kwiaty w kosmetyce - Słonecznik

Często nazywa się go kwiatem słońca. Ze względu na dużą zawartość olejów roślinnych słonecznik zwyczajny znalazł szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków. Olejów używa się do produkcji preparatów kosmetycznych o działaniu nawilżającym, regenerującym, uelastyczniającym i ochronnym.

Olej słonecznikowy zawiera duże ilości kwasu linolowego. Deficyt tego kwasu nienasyconego jako składnika błon biologicznych, powodowanego procesami wolnorodnikowymi stanowi częstą przyczynę zakłóceń w funkcjonowaniu membran jako barier chroniących komórkę przed nadmierną utratą wody. Kąpiele z dodatkiem odwaru słonecznikowego stosowane są w stanach zapalnych skóry, owrzodzeniach oraz wybroczynach podskórnych.

Witaminy zawarte w wyciągu słonecznikowym wykazują działanie przeciwutleniające poprzez hamowanie procesów wolnorodnikowych, co w następstwie wzmacnia ochronną warstwę naskórka, zapobiega utracie wody oraz uelastycznia skórę. Wyciągi z kwiatów słonecznika dodawane są do kremów i toników przeznaczonych dla cery dojrzałej.

Nasz Gabinet Kosmetyczny zaprasza!

Chcesz się dowiedzieć więcej lub po prostu umówić - napisz do nas lub zadzwoń.

Oferujemy szeroki zakres usług kosmetycznych oraz pielęgnacji twarzy i ciała. Zapraszamy także do zapoznania się z pełną ofertą wykonywanych przez nas masaży.

Dołącz do nas także na portalu Facebook gdzie publikujemy informacje o zabiegach, nowościach jak i o aktualnych promocjach.

Kontakt - Zadbamy o Twój Wizerunek

Kontakt

Opinie

Kosmetyki RevitaLash

Kosmetyki Clarena



img

Zobacz także: